Undervisning og formidling

Feedback på lærernes arbejde

Er feedback på lærernes arbejde noget, I arbejder systematisk med på din skole? På siden her bliver du inspireret til, hvordan I kan gå til opgaven – med udgangspunkt i et forløb, afviklet på Gilbjergskolen.

Feedback – farligt eller fredeligt?

Om feedback er det ene eller andet, afhænger af mange ting. Men især én ting er i mine øjne vigtigt: mod.

Jeg har mødt mange lærere, der havde mod på at vurdere dem selv, give deres elever feedback og måske også kommentere på kollegernes undervisningsplaner. Sidstnævnte dog hovedsageligt, hvis de blev bedt om det.

Desværre har jeg også mødt mange lærere, der ikke rigtigt turde spørge eleverne.

Søforklaringer og dårlige undskyldninger

Som underviser kan man jo godt fornemme, når man mister publikum. Men måske misser man det nogle gange, måske ignorerer man det eller også kommer man med en masse forklaringer.

Men måske er det i virkeligheden ikke så farligt at spørge eleverne?

Modige lærere på Gilsbjergskolen

Som en del af et forløb, hvor vi fokuserede på kreativ undervisning med udgangspunkt i digitale ressourcer, valgte ledelsen og jeg at komme med en ekstra udfordring til lærerne: Eleverne skulle afslutningsvis evaluere den undervisning, der blev planlagt som led i forløbet.

Heldigvis tog lærerne godt imod udfordringen.

3 ting du skal huske

Måske sagde de ja, fordi vi pakkede det ind i disse tre ting, som jeg vil anbefale dig at tænke ind, hvis du vil prøve noget lignende selv:

Spørgsmålene blev udformet af lærerne. Og jeg fik hjælp af Rasmus Holm, der har stiftet virksomheden Opinoma, til at sætte det hele fint op i det system, hvor eleverne skulle svare.

Samme system, hvor lærere og ledere efterfølgende kunne se, hvad eleverne havde svaret på de forskellige spørgsmål. Her kunne de også sammenligne og danne sig et overblik over svarmønstre og andet relevant ift. svarene.

Hvordan gik det så?

Hvis jeg selv skal sige det, så gik det over al forventning.

feedback på lærernes arbejde

Lærerne fik lavet gode spørgsmål, afprøvet deres planlagte undervisningsmateriale og fik en masse svar tilbage fra eleverne, der gjorde lærerne stolte og glade.

Alt det vil du høre, hvis du lytter til den podcast om forløbet, som jeg optog sammen med udskolingslederen Mikkel og Rasmus.

Lyt med på skolebesøg:

I podcasten kommer Rasmus ind på, hvad der er vigtigt at huske i sådan en proces, jeg fortæller lidt mere om forløbet og den dag, hvor lærerne fik elevernes svar præsenteret.

Og så taler jeg med Mikkel om, hvad skolen har fået ud af forløbet.

Som du kan se, så lader det til at de fleste elever fik en masse godt ud af forløbet:

Er ovenstående forløb noget, som du gerne vil høre mere om?

Så er du meget velkommen til at kontakte mig:

Det kan enten være via telefon: 29 76 73 74

Eller mail: anders(a)uogf.dk